Volgens de politie speelt BlackBerry Messenger een sleutelrol bij het organiseren van de rellen in Londen. BlackBerry Messenger (BBM), in Nederland ook wel bekend als Ping, is een manier waarop BlackBerry-gebruikers eenvoudig tekstberichten aan elkaar kunnen sturen.

Het is voor relschoppers en plunderaars in Londen een veiligere manier om met elkaar in contact te blijven dan via sociale media als Twitter en Facebook omdat de communicatie niet in het openbaar plaatsvindt. Ook kunnen er groepsgesprekken gevoerd worden die de politie niet direct kan inzien.

Gecoördineerd plunderen

In Londen ontstonden dit weekend rellen nadat de politie een man neerschoot. De rellen breidden zich maandag uit over de stad. De rellen zouden vooral gecoördineerd worden via sociale media en Scotland Yard kondigde maandagmiddag aan op te treden tegen het oproepen tot geweld via Twitter en Facebook. De sites worden actief in de gaten gehouden. Maar in plaats van de geijkte sociale media te gebruiken worden de plunderingen in Londen georganiseerd via BlackBerry's Messenger systeem.

Volgens de Britse krant The Guardian roepen plunderaars elkaar via BlackBerry's op om samen bepaalde winkelstraten aan te vallen. Omdat de berichten door niet openbaar worden doorgegeven krijgen de autoriteiten totaal geen grip op de berichtenstroom.

De rellen hebben zich inmiddels uitgebreid naar andere steden in Engeland, zoals Birmingham, de tweede stad van het land, Liverpool en Bristol. De wanorde in de hoofdstad wordt volgens NU.nl al aangeduid als 'de Slag om Londen'.

BlackBerry helpt politie

RIM heeft inmiddels toegezegd de politie zoveel mogelijk bij te staan in het tegengaan van de rellen. "We voelen mee met de getroffenen van de rellen in Londen. We werken samen met de autoriteiten om op alle mogelijke manieren assistentie te verlenen", laat RIM via het officiële Britse BlackBerry twitteraccount weten.

Op welke manier de politie wordt bijgestaan blijft onduidelijk. RIM weigerde verder commentaar te geven op de kwestie. Wel wilde het bedrijf tegen de Guardian nog kwijt zich volledig te houden aan de Britse wetgeving als het aankomt op onderscheppen van berichten. Scotland Yard benadrukte maandag nogmaals dat ook dat mensen die via BlackBerry Messenger oproepen tot geweld en plunderen actief opgespoord worden.Hoe Scotland Yard dat gaat doen is ook onduidelijk.

Versleuteling

De BlackBerry Messenger-berichten, door RIM ook wel PIN-berichten genoemd, zijn in principe versleuteld. "In tegenstelling tot een bericht dat een gebruiker verzendt naar een e-mailadres, omzeilt een PIN-bericht de BlackBerry Enterprise Server", aldus RIM op zijn site. "Het BlackBerry-apparaat scrambled PIN-berichten met de PIN-encryptiesleutel." Op de apparaten zelf worden die berichten automatisch gedecodeerd.

Dat laatste gebeurt met een standaard PIN-encryptie die overal ter wereld hetzelfde is. Wel kunnen bedrijven en overheden een afwijkende encryptiesleutel aanvragen die specifiek voor hun organisatie bedoeld is.

Oproep tot blokkade

Ondertussen gaan er op Twitter stemmen op om het gebruik van BBM in Londen maar helemaal te verbieden. Onder anderen PvdA-Kamerlid Diederik Samson roept op de dienst in bepaalde wijken 's nachts af te sluiten. Hij vindt de actie vergelijkbaar met het afsluiten van een wijk tijdens hevige rellen. Andere Twitteraars vergelijken een dergelijke actie met het afsluiten van het internet in Egypte. Digitale burgerrechtenbeweging noemt het plan van Samsom naïef. Plunderaars zouden eenvoudig nieuwe kanalen vinden en het afsluiten van de dienst zou dus niets uitmaken. In Groot-Brittannië proberen Twitteraars via de hashtag #BlockBBM RIM te bewegen tot het afsluiten van de dienst.