In december werd de site van StratFor gehackt door Anonymous, dat vervolgens de creditcardgegevens van 90.000 mensen online zette. Daarnaast werd de inhoud van maar liefst 5,2 miljoen e-mailberichten gepubliceerd, StratFor is een makelaar in politieke informatie en heeft vooral klanten bij beveiligingsbedrijven, politieke organisaties en overheden. Van Nederlandse ambtenaren, onder meer van de ministeries van Justitie, Buitenlandse Zaken en Financiën, kwam privé-informatie op straat te liggen.

Daarnaast waren gegevens van journalisten van het AD, Volkskrant, NRC en het Parool in te zien net zoals die van medewerkers van Europol en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Naar aanleiding van de hack doneerde Anonymous voor 1 miljoen dollar aan goede doelen, waaronder het Rode Kruis, met de gestolen creditcard-gegevens, onder het mom van Merry LulzXmas.

Achterhouden van informatie

Een aantal mensen is nu een zo geheten class action rechtszaak begonnen, een rechtszaak waarvan het oordeel van de rechter geldt voor alle gedupeerden van de hack. De benadeelden zeggen dat StratFor (dat staat voor Strategic Forecasting) te weinig heeft gedaan om indringers buiten te houden. Daarnaast wordt StratFor beschuldigd van het achterhouden van informatie over de hack. Klanten werden te laat ingelicht over de diefstal van gegevens.

StratFor wijst alle beschuldigingen fel van de hand. Het zegt de klanten op 24 december te hebben ingelicht, op de dag dat de hack ook openbaar bekend werd. Het bedrijf zegt verder ook in de dagen erna openheid te hebben gegeven. StratFor heeft nu zelfs de tegenaanval geopend op de gedupeerden door zelf een rechtszaak te beginnen, waarin het bedrijf stelt dat de class action zaak geen grond heeft en daarnaast ook nog eens in de verkeerde Amerikaanse staat gaat dienen.

'Rechtszaak in de verkeerde staat'

Volgens StratFor moet de rechtszaak in Texas worden gehouden omdat het bedrijf in die staat in gevestigd. De class action zaak is aangespannen in New York. In een verklaring zegt StratFor verder dat het samenwerkt met de FBI in een onderzoek naar de hack en heeft het internetbedrijf Verizon Business Network Services ingeschakeld om de opsporingsdiensten te helpen.

Ook zegt StratFor de versleuteling en opslag van wachtwoorden te hebben verbeterd. Daar zat de crux. Anonymous zei na de hack dat StratFor de wachtwoorden juist in plain text had opgeslagen, waardoor ontcijfering makkelijk was.