Dat vindt de werkgroep Politiek-Juridisch van webwinkelplatform Shopping 2020, dat wordt voorgezeten door Steven Ras van ICTRecht en waarin ook Arnoud Engelfriet van hetzelfde bureau zitting heeft. Andere bekende naam in de werkgroep is Matthieu Paapst van de RU Groningen. De aanbevelingen staan in een rapport dat overigens gesierd is met het logo van ICTRecht.

Winkels houden zich niet aan wet

De werkgroep vindt de verplichtingen waaraan webwinkels moeten voldoen niet in overeenstemming met de huidige technologische ontwikkelingen. Zo is het technisch mogelijk via tablets met een druk op de knop te bestellen, maar weerhoudt de verplichting om klanten de algemene voorwaarden leesbaar en duidelijk te presenteren veel webwinkels daarvan.

Hoewel: volgens de werkgroep houden veel webwinkels zich niet aan de wet, en daarom moet de wet worden aangepast. "Een simpele oplossing kan worden gevonden in het maken van wetgeving die onafhankelijk is van de techniek. Daarnaast is zelfregulering een goed alternatief voor onafhankelijk maken van regels. Deze vorm heeft zich al meermalen bewezen, zoals bij Thuiswinkel.org, Zeker Online, het Verbond van Verzekeraars en de DHPA", schrijft de werkgroep.

Toegang krijgen tot burgergegevens

Daarnaast moeten de webwinkels toegang krijgen tot de gemeentelijke bestanden waarin de persoonlijke gegevens van burgers zijn opgeslagen, het GBA, wat overigens tegenwoordig Basisregistratie Personen (BRP) heet. Dat zou "in geval van calamiteiten of het niet nakomen van verplichtingen door een bedrijf" uitkomst bieden, vinden de rapporteurs.

Ook moet de overheid haast maken met de elektronische identiteit, het eID. Dat zou onder meer helpen bij de afhandeling van betalingen. De klant kan zich zo identificeren waardoor webwinkels niet allemaal zelf een systeem met naam en wachtwoord hoeven te ontwikkelen. Ook zou zo bijvoorbeeld jeugdigen worden weerhouden alcohol online te kopen.