De bank heeft wel enkele duizenden reacties gehad, zo vertelt woordvoerster Lisselore Stuut. "Er zijn ook enkele gevallen bekend van mensen die serieus hun gegevens hebben ingevuld." De vraag is echter of de oplichters iets kunnen met de gegevens.

In een Engelstalig mailtje probeerden oplichters logingegevens en drie TAN-codes van gebruikers van Mijnpostbank.nl en Girotel online te verkrijgen. "De meeste gebruikers hebben niet eens meerdere TAN-codes, maar ontvangen deze telkens per sms", aldus Stuut. "Bovendien kunnen de oplichters online geen transacties naar het buitenland maken."

Het oplichtersmailtje werd niet alleen aan Postbank-klanten verstuurd. Ook ontvingen veel klanten van andere Nederlandse banken het mailtje waarin het Postbank-logo werd gebruikt. Hoeveel mailtjes er zijn verstuurd, is ook voor de Postbank een raadsel.

Achterhalen

De Postbank werkt met een aantal instanties, waaronder het Govcert, samen om de daders te achterhalen. Het Govcert houdt zich alleen bezig met de technische en operationele kant van de zaak. Vervolging komt voor rekening van politie en justitie.

"We hebben als lid van het 'incident response team' veel contact met buitenlandse Govcerts en met banken zoals de ING Bank, waar de Postbank onderdeel van is", bevestigt Henk Bronk projectmanager bij Govcert. Van hieruit heeft het Govcert een verzoek ingediend bij het Russische hostingbedrijf om de oplichters af te sluiten. Dit verzoek gaat via de Russische Govcert, aldus Bronk.

Ook hebben enkele grote Nederlandse providers zelf al maatregelen genomen tegen de oplichters. "Ze blokkeren dan gewoon de toegang tot sites van de betreffende Russische hoster", aldus Bronk.

De Belgische Citibank, die recentelijk ook het slachtoffer werd van oplichters, heeft dinsdag meegedeeld dat het de schade die gedupeerde klanten hebben geleden, gaat vergoeden. Het gaat daarbij om bedragen tussen de drie- en vijfduizend euro, zo meldt de krant De Morgen. Het is voor het eerst dat een Belgische bank schade vergoedt als gevolg van internetcriminaliteit.