Vorig jaar wees informatie van NSA-klokkenluider Edward Snowden erop dat de inlichtingendienst en Microsoft zouden samenwerken rond het aftappen van internetverkeer. Het softwarebedrijf zou de NSA hulp hebben geboden bij het omzeilen van de encryptie van Skype, Skydrive en Outlook.com. Die diensten zouden onderdeel hebben uitgemaakt van het omstreden PRISM-spionageprogramma.

Hooggerechtshof

Microsofts security-topman Scott Charney weerlegt de aantijging dat voip-software Skype een backdoor bevat. Tijdens een paneldiscussie in het Aspen Institute zei Charney dat de Amerikaanse overheid nooit op die manier toegang heeft gevraagd tot Skype. Zo'n verzoek zou wel mogelijk zijn onder de FISA-regelgeving.

"Maar als ze ons zouden vragen een achterdeur in te bouwen, of iets van die strekking, zouden we dat aanvechten tot in het Hooggerechtshof", zegt Charney. De Microsoft-topman stelt dat een dergelijk verzoek zeer onverstandig zou zijn gezien het concurrentienadeel dat Microsoft ervan zou ondervinden.

Concurrentie

"Zouden ze dat wel doen, dan zou dat compleet ten koste gaan van het vermogen van Amerikaanse bedrijven om te concurreren. Als we een achterdeur voor de Amerikaanse overheid zouden inbouwen, dan zouden we onze producten nergens ter wereld kunnen verkopen", aldus Charney, die tot 2002 zelf voor het Pentagon werkte.

Zijn ontkenning staat in contrast met een van de door Snowden gelekte documenten. Daarin wordt 'het succes' van 'een maandenlange samenwerking tussen de FBI en Microsoft' gemeld.

Microsoft lijdt al schade

Het NSA-schandaal heeft al impact op Microsofts business, doordat het vertrouwen in de Amerikaanse techbedrijven is afgenomen. Microsofts topjurist Brad Smith stelde onlangs dat het lastiger wordt voor zijn bedrijf, en andere Amerikaanse techgiganten, om zaken te doen in andere landen. Buitenlandse overheden zouden hun inkoopbeleid hebben aangepast. Smith riep de Amerikaanse politiek op om meer te doen om de NSA en andere inlichtingendiensten in te tomen.