Op de website van het Commando Dienstencentra CDC heeft wekenlang een lijst van 340 pagina's gestaan met de namen, functie en duur van het arbeidscontract van duizenden marinemedewerkers. Dat meldt het AD dinsdag.

Het gaat daarbij onder meer om mariniers en 'intelligence'-personeel werkzaam op de Antillen. De lijst stond tot maandagmiddag online, en is toen inderhaast weggehaald. De lijst was onderdeel van de vacaturemodule van het CDC, waar marinemedewerkers onder meer op zoek kunnen naar openstaand werk en banen die beschikbaar komen. Het document omvat de periode 1997-2013.

Defensie bevestigt alleen dat de lijst twee dagen te zien is geweest. Zoekmachine-expert en onderzoeksjournalist Henk van Ess meldt Webwereld dat stukken vertrouwelijke marine-informatie door verschillende zoekmachines en archiveringssite Archive.org zijn geindexeerd. Met gerichte zoekacties zijn gedeelten van de namenlijst nog steeds te achterhalen.

Militaire vakbonden en politieke partijen hebben verbolgen gereageerd. "Dit is onvergeeflijk, want mensen lopen nu risico's en we willen weten of hun veiligheid nog wel is gegarandeerd," aldus Wim van den Burg van vakbond AFMP tegen het AD.