Ook geheime telefoonnummers en adressen van onder andere politici BN'ers en criminelen zijn eenvoudig te achterhalen meldt Trouw. In de database staan gegevens over het geslacht, geboortedatum, burgerservicenummer en zorgverzekeraar.

De informatie staat in de databank van Vecozo, een afkorting die staat voor 'Veilige Communicatie in de Zorg'. Het bedrijf biedt verzekeraars een centraal systeem voor het verwerken van declaraties en het controleren van gegevens van verzekerden.

Ook taxibedrijven hebben toegang

Op dit moment hebben 79.300 zorgverleners toegang tot het systeem. Dat betekent dat ongeveer één op elke 200 Nederlanders informatie kan opvragen. Naast de grote zorgverzekeraars en huisartsen bestaat die groep ook uit diëtisten, oefentherapeuten, thuiszorgers en taxibedrijven.

Beveiliging

De databank van Vecozo is beveiligd met een certificaat in combinatie met een wachtwoord. Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging, laat in Trouw weten dat hij dat onvoldoende acht. Het lijkt hem technisch gezien goed beveiligd maar hij geeft aan dat het onvoldoende is als zoveel mensen toegang hebben.

Beveiliging

In een reactie op de site van Vecozo staat te lezen dat het onmogelijk is om 'telefoonnummers van BN'ers of andere Nederlanders' uit de database te halen. Over de rest van de gegevens wordt verder niet gerept. Het bedrijf geeft aan dat in het geval dat iemand misbruik maakt van het systeem, de toegang direct wordt afgesloten. Vecozo is nog steeds onbereikbaar voor verdere toelichting.