Ict-site PCM maakt melding van het veiligheidslek, op basis van een tip van een 'anonieme lezer'. Volgens de informant is het lek vorige week ontstaan, na een storing in één van de servers.

Gebruikers met een zakelijk Planet-account kunnen via een standaard ftp-browser navigeren naar een map met de titel '_opgezegd'. Hierin zijn de privébestanden van bedrijven en consumenten die in het verleden gebruikmaakten van de zakelijke diensten van Planet, vrij toegankelijk.

De tipgever attendeerde KPN een week geleden al over het probleem, maar besloot het probleem openbaar te maken nadat hij geen gehoor vond bij de helpdesk van Planet.

Volgens KPN-woordvoerster Eke Wolters is de map op een verkeerde plaats terechtgekomen en had hij niet zichtbaar mogen zijn. De oorzaak van de verplaatsing is nog niet bekend. Het lek is dinsdagmiddag even voor 14:00 uur verholpen. "We hebben de map inmiddels verwijderd", aldus Wolters.

De zegsvrouw betreurt het lek, maar benadrukt dat niet alle zakelijke gebruikers toegang hadden tot de vertrouwelijke gegevens. "Het is vervelend dat het gebeurd is. Wel is het zo dat alleen kleinzakelijke klanten de map konden zien. Die hebben een andere hostingserver dan grootzakelijke gebruikers", aldus Wolters.