Het is de eerste schikking die Heartland heeft getroffen met betrekking tot de inbraak op zijn netwerk, schrijft The Register. Er zijn nog geen aanwijzigingen dat in de geschillen met andere creditcardbedrijven, zoals Visa en Mastercard, ook een akkoord in zicht is.

Heartland heeft wel al 12,6 miljoen dollar gereserveerd om de creditcardbedrijven te compenseren voor de datadiefstal. De hack werd in januari bekend als de grootste diefstal van creditcardgegevens ooit.

Het schikkingsbedrag bestaat onder meer uit de kosten die American Express heeft moeten maken doordat de gegevens van veel kaarthouders in de handen van criminelen zijn gevallen. Het bedrijf moest bijvoorbeeld miljoenen nieuwe creditcards opsturen naar klanten. Daarnaast lijdt de creditcardmaatschappij ook imagoschade.

Soupnazi

Een van de hackers die wordt vervolgd voor de Heartland-hack is Albert Gonzalez, op internet bekend als de 'soupnazi'. Hij en twee Russische hackers worden ervan verdacht 130 miljoen creditcardnummers te hebben buitgemaakt bij deze computerinbraak.

Gonzalez (29) gaf in augustus wel toe 41 miljoen creditcard- en banknummers te hebben gestolen bij diverse Amerikaanse winkelketens. Dat betrof onder meer Barnes & Noble, BJ’s Wholesale Club, Boston Market, Forever 21, OfficeMax, Sports Authority en TJX. Voor die digitale inbraken betaalt hij een bedrag van 1,65 miljoen dollar terug, van de buit die hij zelf nog in bezit had. Verder staat hij diverse luxe goederen af, waaronder een BMW en Rolex-horloges.

Plastic zakken vol geld

Gonzalez gebruikte vooral standaardtechnieken als SQL-injectie en 'packet sniffing' bij zijn hackaanvallen. Bij diverse invallen rond zijn arrestatie vond de politie 1,6 miljoen dollar, waaronder 1,1 miljoen in plastic zakken die Gonzalez had begraven in de achtertuin van zijn ouders.

Voor de Heartland-hack moet Gonzalez nog voor de rechter verschijnen. Hij zit vast in een gevangenis in New York. Zijn bijnaam 'soupnazi' verwijst naar een aflevering van de comedyserie Seinfeld.