Het diagnostisch centrum Diagnostiek voor U eist 85.329 euro van Tweede Kamerlid Henk Krol vanwege materiële schade die is ontstaan nadat Krol begin dit jaar het online datasysteem van de kliniek was binnengedrongen. Advocaat Henk van Dijk, die de belangen behartigt van de kliniek, wil dat bedrag eisen in een civiele procedure.

Zowel strafrechtelijke als civiele procedure

In eerste instantie wil Van Dijk de zaak voegen bij de strafrechtelijke procedure die het Openbaar Ministerie is gestart tegen Krol. De rechtszaak tegen de parlementariër start op 1 februari. In die zaak wil Van Dijk een symbolisch voorschot vragen op het totale bedrag van meer dan 85.000 euro. “Als de rechter de vordering toewijst, kunnen wij sterker verder in een civiele procedure om het totale bedrag van Krol te eisen", zegt Van Dijk tegen Webwereld.

Krol zocht een klein jaar geleden de publiciteit nadat hij via een ander toegang kreeg tot de medische dossiers die online waren opgeslagen door de Brabantse kliniek Diagnostiek voor U. Krol herhaalde de actie voor de camera's van Omroep Brabant. De toegang werd verkregen door het intikken van een gebruikersnaam en een wachtwoord van vijf karakters, waarbij vervolgens duizenden dossiers van patiënten bloot kwamen te liggen.

Patiënten denken eveneens aan schadeclaim

De naam en het wachtwoord dat werd gebruikt, was van een psychiater. Dat daardoor meerdere medische gegevens toegankelijk werden, is dus niet vreemd, zo stelt het medisch centrum. Volgens advocaat Van Dijk overwegen enkele patiënten wiens gegevens werden ingezien eveneens zich te voegen bij de zaak om zo een schadevergoeding te eisen. Vooralsnog is de openbaarheid van de zaak een drempel voor deze mensen om zich te voegen in de zaak, zegt Van Dijk. Het gaat om veertien personen.

De claim van 85.329 euro is uit diverse componenten opgebouwd en bestaat alleen uit materiële schade, zegt de advocaat. Een audit die door een extern bedrijf moest worden uitgevoerd nadat de zaak aan het licht kwam, koste 23.500 euro. De GGZ-E (Eindhoven) claimt een schade van 10.500 euro. Verder bestaat de schade uit intern gemaakte uren aan probleemoplossing, externe communicatie en dergelijke, zegt Van Dijk.