De online-diensten van Sony zijn eind april door het bedrijf zelf geheel offline gehaald toen een uitgebreide cyberinbraak werd ontdekt. Komend weekend moeten alle onderdelen van het PlayStation Netwerk (PSN) weer beschikbaar zijn voor gebruikers, behalve die in thuisland Japan, Zuid-Korea en Hong Kong. Sony maakt niet bekend wanneer die klanten aan de beurt zijn.

Deels hersteld

PSN is midden mei al gedeeltelijk opnieuw geactiveerd. Dat betreft het deel dat online-gaming verzorgt voor gamers op Sony's PlayStation3. Online-multiplayer, maar ook online controle van beveiligde games, was niet mogelijk toen PSN plat lag.

Bij die eerste fase van PSN-herstel was onder meer online-winkel PlayStation Store niet toegankelijk, net zoals de aanschaf van aanvullende content in en voor games. Ook het verzilveren van coupons (vouchers) en game-codes was niet mogelijk. Dit geldt voor de PlayStation3 en de handheld gameconsole PSP.

Ook muziek- en videodienst Qriocity, die samen met PSN offline is gehaald, komt deels weer terug. Het muziekdeel, Music Unlimited, van die gehackte Sony-dienst wordt ook komend weekend hersteld. Het is nog niet bekend wanneer de overige delen van Qriocity weer online komen.

VS eerst, dan Europa

Sony heeft al verklaard eerst extra beveiligingsmaatregelen in te voeren, en dat het herstel geleidelijk en per land wordt uitgevoerd. Dat herstel begint in de Verenigde Staten, waarna Europese landen volgen, en dan Australi├ź, Nieuw-Zeeland en het Midden-Oosten. Qriocity zou volgens Sony's planning in september gelanceerd worden in Nederland.