De FBI gebruikt omstreden geheime vorderingen, zogeheten National Security Letters (NSL), om informatie op te vragen zonder dat een rechter erover hoeft te oordelen. Maar dat heeft de federale rechter vrijdag ongrondwettig verklaard. Volgens rechter Susan Illston leidt een gebrek aan toetsing door een rechter tot een schending van de 'scheiding der machten'. De rechtszaak was voor een provider, waarvan de naam geheim blijft, aangespannen door advocaten van de digitale burgerrechtenorganisatie EFF.

De NSL's worden vooral gebruikt voor opvragen van data bij telecom- en internetaanbieders. Ontvangers van zo'n brief mogen daar volgens een clausule ook niet over praten. Dat is volgens de rechter een schending van de vrijheid van meningsuiting. Het deel van de omstreden Patriot Act dat de NSL mogelijk maakt is door het vonnis de komende 90 dagen buiten werking gesteld. De overheid kan in die tijd in hoger beroep gaan.

Graaien in clouddata

In 2011 zei Microsoft dat de Amerikaanse regering met hulp van de Patriot Act zonder medeweten van overheden van andere landen en consumenten vrijelijk kon graaien in buitenlandse informatie. Amerikaanse bedrijven zouden net zo goed in Europa gehoste data aan Amerikaanse geheime diensten overhandigen.

Ook in het Nederlandse parlement is de kwestie meerdere malen aan de orde geweest, maar wilde het kabinet Rutten de vingers niet branden aan het thema.