Internet exchanges, waar honderden providers hun verkeer uitwisselen, zijn wel degelijk doelwit van spionerende overheden. Gemiddeld 5 procent, maximaal 20 procent van de terabits die per seconde door de Duitse internet exchange DE-CIX wordt door de geheime dienst BND afgetapt om ‘strategische redenen’.

Splitters op glasvezelkabels

Dat meldt Heise op basis van anonieme bronnen en uitspraken van Justitie minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

De DE-CIX noemt zichzelf de grootste exchange ter wereld, tijdens gaat er 2,5 Terabit per seconde overheen. Hoe de geheime dienst het verkeer aftapt is niet bekend. In elk geval niet bij de core routers of edge routers, dat zou onmiddellijk worden gedetecteerd. Mogelijk is er sprake van een splitter direct op de glasvezelkabels, vergelijkbaar met wat de Britse geheime dienst GCHQ doet met onderzeekabels in project Tempora, zo blijkt uit door Snowden gelekte documenten.

AMS-IX op hoorzitting

Afgelopen weken ontstond in Nederland consternatie omdat de AIVD en MIVD een geheime aanbesteding zouden hebben gedaan voor het tappen van de Amsterdam internet exchange (AMS-IX). Vorige week verschenen twee vertegenwoordigers van AMS-IX op een hoorzitting van de Tweede Kamer om tekst en uitleg te geven over mogelijke tappraktijken. De exchange zegt niks te weten van massataps, en het gericht tappen zou bovendien onmogelijk zijn. PvdA-Kamerlid wil echter graag 'met eigen ogen' de AMS-IX komen inspecteren.

De geheime aanbesteding bestaat inderdaad en behelst een samenwerking tussen AIVD en MIVD, meldde de regering in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Ronald van Raak. Het kabinet ontkende niet expliciet dat er op de AMS-IX getapt wordt, maar stelde: “De Wet in de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 staat het ongericht aftappen van de AMS-IX niet toe.”