Dagblad Trouw ontdekte dat TLS, het bedrijf achter de OV-chipkaart, aangifte heeft gedaan van 'grootschalige fraude'. Het gaat daarbij om 100 anonieme kaarten die door één persoon aan een balie van de Nederlandse Spoorwegen zijn gekocht.

De loketmedewerker vond de transactie vreemd en meldde dit. TLS stelt tegenover Dagblad Trouw de kaartnummers te hebben geblokkeerd. Vervolgens zou aangifte zijn gedaan.

Gratis saldo

De kaarten, die inkoop €7,50 kosten, zouden zijn aangeboden voor €17,50. De kopers krijgen dan een kaart, waarop het maximale tegoed van €150 is geplaatst. Die kaarten werden via Marktplaats en twee websites (metkortingreizen.nl en krijgjekorting.nl) aangeboden. Deze websites zijn inmiddels uit de lucht gehaald en Marktplaats heeft de advertentie op verzoek van TLS verwijderd.

Dit scenario is al eerder voorspeld door de Radboud Universiteit, die er bij herhaling op heeft gewezen dat dit soort handel zou gaan ontstaan. Vooral professor Bart Jacobs waarschuwde dat hij verwacht dat in kleine winkeltjes naast het unlocken van een GSM er ook OV-chipkaarten gemanipuleerd kunnen worden. Hij noemde de OV-chipkaart dan ook in het parlement een open portemonnee.

Criminele businesscase

Het risico van een criminele business case is door diverse politici en TLS altijd afgedaan als niet realistisch. Sinds augustus vorig jaar circuleert er op internet allerhande programmatuur om misbruik van de kaart te maken. Na de onthulling dat fraude in de systemen van de gegevensverwerker onvoldoende werd gedecteerd schreef het bedrijf nog aan Minister Schultz: “Geconcludeerd kan worden dat gezien de beperkte omzet en de hoge strafmaat het niet realistisch is dat criminele organisaties zich gaan richten op handel in gefraudeerde OV-chipkaarten."

Eerder vergeleek het Rotterdams vervoersbedrijf het aantal dagelijkse zwartrijders nog met een stadion vol mensen, terwijl misbruik iets voor nerds in een laboratorium zou zijn.