In New York zijn nieuwe arrestaties verricht voor de bankroof die twee Arabische banken een kleine 35 miljoen euro kostte. Maar ook een deel van het geld is opgedoken, blijkt uit fotomateriaal dat de Amerikaanse Justitie vrijgeeft. Daarop is het resultaat goed te zien van het pinoffensief, dat volgde op het hacken van betaalgateways in India en de VS.

Katvangers de bak in

Vijf van de gearresteerden, allemaal twintigers, pleiten onschuld. Zij worden echter gezien als onderdeel van de grotere groep bankrovers, die wordt beschuldigd van samenzwering, computervredebreuk en betaalfraude. De vijf riskeren 7,5 jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in de roof, blijkt uit de aanklacht. Een zesde verdachte is maandag gearresteerd, maar nog niet aangeklaagd.

De eerste vrijgegeven foto. Een geldkoffer met 800.000 dollar:

Limietloos pinnen

De bankroof is door de digitale penoze omgedoopt tot ‘Unlimited Operations’. Dit vanwege het limietloze pinnen dat mogelijk werd gemaakt door een megahack. Alleen al bij de eerste ongelimiteerde operatie in december 2012 zijn ruim 4500 pintransacties geteld, verdeeld over twintig landen. Deze diefstal werd mogelijk na het kraken van het creditcardsysteem van de RAKBANK in de Verenigde Arabische Emiraten.

Een tweede, nog veel omvangrijkere operatie, trof de Omaanse Bank Muscat. In februari 2013 compromitteerde de hackers creditcardcardrekeningen van die bank, waarna een gecoördineerd pinoffensief volgde. In 10 uur tijd trokken katvangers bijna 30 miljoen euro van bankrekeningen in 24 landen, waaronder de Nederlandse moeder en zoon die vastzitten in Duitsland. Zij hielden tijdens het proces hun mond, naar eigen zeggen vanwege de angst voor wraakacties van de bendeleiders.

Schoolvoorbeeld van het nieuwe bankroven

Amerikaanse Justitie ziet de zaak als een schoolvoorbeeld van wat cybercriminelen vandaag de dag kunnen aanrichten in wereldwijde financiële systemen. Het internationale onderzoek en de daaropvolgende arrestaties moeten diezelfde criminelen echter waarschuwen. “Wij zullen niet rusten voordat alle verantwoordelijken van deze financieel verwoestende cybercriminaliteit berecht zijn”, schrijft de aanklager in New York.

Foto 2. De rekening na een avondje uit bij South Beach Lounge, New York:

En Foto 3. De oorzaak van die hoge rekening, gepost op social media: