In een motie van de gemeente Steenbergen wordt het bestuur van de VNG gevraagd het ongenoegen over het stemmen met het rode potlood over te brengen aan minister Spies van Binnenlandse Zaken, zo schrijft VNG Magazine.

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma vindt dat de 150 leden van de Tweede Kamer maar op een stembureau moeten zitten als het niet lukt om de stemcomputer voor de komende verkiezingen weer in te voeren. Die zijn over anderhalf jaar, als de lokale gemeenteraadsverkiezingen zijn. “Ze blijven daar dan tot de laatste stem is geteld", citeert VNG magazine de ex-minister.

'Kost financieel buitenproportioneel veel'

Volgens de gemeenten kost het schriftelijk stemmen financieel en administratief “buitenproportioneel veel" en is het stemmen met het potlood achterhaald. De stemcomputer is voor het laatst gebruikt in 2006.

In 2008 verbande toenmalig staatssecretaris Ank Bijleveld de computers, nadat gebleken was dat die niet veilig genoeg waren. Onder meer de Nederlandse cyberactivist Rop Gonggrijp had al meerdere malen aangetoond dat de stemcomputers manipuleerbaar waren en de resultaten daarnaast ook nog eens oncontroleerbaar.

Burgemeesters geven maar niet op

Sindsdien zijn de gemeenten al meerdere malen in het geweer geweest tegen het verbod. In maart 2010 wilden de burgemeesters het ministerie van Binnenlandse Zaken al onder druk zetten via een oproep op het VNG Congres om de computers opnieuw in te voeren, maar het ministerie gaf geen krimp. Enkele maanden later laaide de discussie weer op bij het testen van nieuwe stemcomputers maar ook toen weigerde Binnenlandse Zaken medewerking.

Ook begin dit jaar kwamen de burgemeesters in actie toen duidelijk werd dat we opnieuw naar de stembus moesten na het falen van de gedoogcoalitie, maar ook toen vingen de burgervaders bot.

De bezwaren van Binnenlandse Zaken stoelen nog steeds op de onzekerheid over de beveiliging van de computers en de kosten die ermee zijn gemoeid om het elektronisch stemmen zo goed mogelijk dicht te timmeren. Over de beveiliging hebben de gemeenten overigens niet gerept tijdens de behandeling van de motie.