De belangenvereniging van alle gemeenten in Nederland heeft de veiligheidsgordels alvast omgedaan na de aankondiging van Webwereld om in samenwerking met journalist Brenno de Winter privacylekken aan de kaak te stellen.

Gedurende de gehele maand oktober wordt slechte beveiliging van privé-gegevens bij overheid en bedrijfsleven aan de kaak gesteld door Webwereld onder de naam Lektober. De VNG zegt op voorhand al dat het om “beperkte beveiliging van privégegevens op gemeentelijke websites" kan gaan.

Voorzorgsmaatregelen

De VNG heeft de gemeenten aangeraden de beveiliging van hun websites kritisch te onderzoeken. En: “vlot te reageren als er een melding komt bij uw gemeente dat uw gemeente 'aan de beurt' is", zo gaat het emailtje verder. De VNG heeft KING, het ict-adviesorgaan voor gemeenten, gevraagd in de startblokken te staan in geval een gemeente problemen tegen komt.

Webwereld houdt contact met de VNG en KING om te zorgen dat ontdekte gaten en datalekken snel kunnen worden gedicht.

Maatschappelijke ophef

Vooralsnog gaat de VNG ervan uit dat er vooral commotie zal ontstaan vanwege het mogelijke misbruik van DigiD. Ook wordt gedacht dat er elke dag een lek bij een overheidsorganisatie zal worden blootgelegd. Dat is niet het geval: ook bedrijven en semi-overheidsinstellingen zullen de komende maand in het nieuws komen.