De ondersteuningovereenkomst moet de migratie van Windows XP naar nieuwere besturingssystemen begeleiden. Bij de vijf genoemde gemeenten draaien nog tienduizenden pc's op XP. Eerder liet Eindhoven al weten dat er onderhandeld werd met Microsoft, maar werd de prijs van 150 euro per ondersteunde pc te gortig gevonden. Bij die prijs zou het contract al minimaal 1,5 miljoen euro waard zijn.

Maar de ondersteuning van Microsoft beperkt zich niet tot de vijf genoemde gemeenten, zegt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De waterschappen, provincies en gemeentelijke samenwerkingsverbanden mogen aanhalen bij de overeenkomt.

Almere, Groningen en waterschappen doen mee

Van de Unie van Waterschappen is al bekend dat zij daarin wil participeren. De VNG en de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) participeren zelf al in de overeenkomst.

Elke deelnemer aan de overeenkomst moet een financiele bijdrage leveren. Gemeenten zoals Almere en Groningen die al een overeenkomst met Microsoft hebben gesloten, nemen alsnog deel aan deze nieuwe overeenkomst. Andere gemeenten volgen mogelijk alsnog. Daardoor neemt de waarde van het contract nog verder toe.

Gemeenten volgen de Rijksoverheid

Eerder sloot de Nederlandse rijksoverheid een miljoenencontract met Microsoft waarmee voor het hele jaar custom support op Windows XP-machines is gegarandeerd. Het Rijk beschikt ook na 8 april nog over tienduizenden pc's met Windows XP.