Elke maand melden hopeloze gebruikers van Windows XP zich op de helpfora van Microsoft. Bij een deel van de gebruikers van het besturingssysteem doen zich problemen voor bij Windows Update. Het Windows Server Update Services (WSUS) team noemt de problemen het 'svchost/msi issue'. Eén van de symptomen is een cpu-gebruik van 100 procent door svchost.exe.

Donderdag bracht Microsoft een hotfix uit die de problemen moet verhelpen. De patch zal later deze maand of begin juni worden verspreid via Windows Update en Microsoft Update. Wie niet zo lang wil wachten, kan de reparatiesoftware nu al downloaden en handmatig installeren. Om het probleem compleet te verhelpen, adviseert Microsoft gebruikers om ook de WSUS 3.0-client te downloaden en te installeren.

De door Microsoft gesuggereerde oplossing lijkt nog niet in alle gevallen te werken. "Het probleem bestaat nog steeds", klaagt bijvoorbeeld Summit Tuladhar op het weblog van het WSUS-team. "Het lijkt er niet op dat de fixes een oplossing zijn voor het probleem dat ik op verscheidene machines heb", schrijft Itpolaris.

Toch zijn er ook tevreden gebruikers, zoals Ron. "We hebben ongeveer 500 Windows-machines. Ongeveer 75 daarvan hebben svchost-problemen gehad. Op drie gevallen na zijn deze problemen verholpen dankzij de fixes." Bron: Techworld