Kaspersky onderzoeker Roel Schouwenberg ontdekte de worm op een exemplaar van de Victory LT-200 MP3-speler die bij Media Markt was aangekocht, zo meldt security.nl. Eigenaren van de mp3-speler lopen het risico dat hun pc geïnfecteerd raakt met de roemruchte Fujack worm, een zeer gevaarlijke worm die vorig jaar voor het eerst opdook.

Fujack

In januari 2007 sloeg een Chinese krant alarm omdat Fujack wereldwijd al meer dan een miljoen Windows-computers zou hebben geïnfecteerd. Op een machine die met de worm is geïnfecteerd wordt een backdoor geopend en een groot aantal gegevens gewijzigd. Ook verzendt de worm informatie en opent links naar websites waardoor nog malware wordt opgehaald. Een infectie is eenvoudig te ontdekken omdat alle .exe-bestanden op een besmette computer worden weergegeven door het pictogram van een panda die wierrook in de armen klemt.

Geen massale uitbraak

Hoewel virusbestrijder Sophos destijds op het bericht reageerde met de mededeling dat er nog niets aan de hand was, gaat het wel degelijk om een gevaarlijke worm. Volgens Sophos waren er slechts één of twee meldingen binnengekomen van besmette pc's uit Azië, maar kon absoluut niet gesproken worden van een massale uitbraak, zoals wel werd gesuggereerd.

Meer winkels

Normaliter zou een worm op een mediadrager als een mp3-speler of usb-stick pas gevaarlijk worden wanneer bestanden van de mediadrager naar de pc worden gekopieerd. Fujack plaatst echter een Autorun-bestand op de mediadrager, waardoor de worm zich bij het aansluiten van het apparaat al direct kan verspreiden.

Overigens ligt de fout volgens Schouwenberg waarschijnlijk niet bij Media Markt: "Het is goed mogelijk dat de Chinese fabriek besmet is geraakt, en tijdens het testen de malware op de MP3-speler heeft laten komen, die daarna naar Nederland is verscheept". Media Markt is niet het enige bedrijf dat de gewraakte mp3-speler verkoopt, de Victory LT-200 is ondermeer te koop bij Dynabyte, Makro, Kijkshop en BCC.

In het verleden verscheepte fastfood-keten McDonalds al een virus met een mp3 speler. Vorig jaar ging ook TomTom in de fout.

Media Markt en de Victory reageerden niet onmiddellijk op een verzoek voor commentaar van Webwereld. De helpdesk van Victory is buiten kantooruren gesloten.