Europa kan beter een gerichte 'bevriesplicht' van telecomdata hanteren dan de huidige brede bewaarplicht. Dat adviseert digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) in antwoord op vragen van de Europese Commissie. Brussel broedt al twee jaar lang op een wijziging van de richtlijn bewaarplicht verkeersgegevens, na felle kritiek en een rechterlijke blokkade in Duitsland in 2010.

Onder verkeersgegevens vallen wie wanneer en waar naar wie belt of gebeld wordt en wie wanneer welke site bezocht. Die moeten minimaal zes maanden, maximaal twee jaar worden opgeslagen. In Nederland is dat 1 jaar voor telecomdata, 6 maanden voor internetdata.

Bewaarplicht op de schop

De verwachting is dat de Commissie later dit jaar met de herziening zal komen, maar hoe die er uit ziet is nog onbekend. Want ondanks de fundamentele kritiek gaan er ook stemmen op om de bewaarplicht juist uit te breiden.

Wat BoF betreft gaat de richtlijn de prullenbak in. Maar áls er dan toch data moet worden bewaard, dan alleen naar aanleiding van een concrete verdenking of delict, en niet alle gegevens van alle 500 miljoen Europese burgers, betoogt Rejo Zenger van BoF.

Het idee maakt gebruikt van het feit dat providers sowieso logs opslaan voor bijvoorbeeld facturering. Die logs gaan meestal een paar maanden terug, al is onbekend hoeveel data providers zelf voor hoe lang opslaan.

Gericht bevriezen

Is er concrete aanleiding dan kunnen providers logs die betrekking hebben op een specifiek incident, delict of verdachte bevriezen voor opsporingsdoeleinden. Die logs kunnen dus ook zijn van een periode voor het incident of delict. Als dit noodzakelijk is kan de politie deze data dan later daadwerkelijk vorderen.

BoF verwacht overigens niet dat de Europese Commissie op dit alternatief zit te wachten, omdat het eerder de oren laat hangen bij de opsporingsdiensten zelf, die juist lobbyen voor uitbreiding van de bewaarplicht naar bijvoorbeeld sociale netwerken.

Duits alternatief

Ook in Duitsland wordt over alternatieven voor de bewaarplicht nagedacht, nadat de hoogste rechter die ongrondwettig had verklaard. Daar ligt nu een wetsvoorstel dat de bewaarplicht zou beperken tot zeven dagen, vertelt Zenger aan Webwereld. Daarnaast komt er dan ook een gerichte 'bevriezingsplicht' van telecom- en internetdata voor Duitse providers.

UPDATE: verduidelijking: BoF gaf feedback aan de EC over de bevriezingsplicht, het is niet hun eigen voorstel.