De minister meldde afgelopen zomer al dit van plan te zijn. Op voorhand lieten de drie grote telco's het ministerie weten dat zij hier wel aan mee willen werken, maar dan moeten alle telco's er toe verplicht worden. Opstelten noemt nu een concrete datum dat de gewijzigde Telecomwet van kracht moet zijn en alle telco's dus verplicht worden tot de blokkade.

De minister van Veiligheid en Justitie gaf vrijdag schriftelijk antwoord op een vraag van Van Haersma Buma (CDA) of hij van plan is om de wet aan te passen om diefstal van mobiele telefoons te voorkomen.

Wel effect?

Volgens de minister blijkt uit landen waar er al zo'n IMEI-blokkade-verplichting bestaat, dat het aantal straatroven met 20 procent daalt.

IMEI is een nummer dat voor iedere mobiele telefoon uniek is. Hiermee meldt een telefoon zich op het netwerk van een provider aan. Blokkade van dit nummer zorgt er dus voor dat de telefoon niet meer gebruikt kan worden voor telecomdiensten, ook niet met een andere simkaart. Het blokkeert niet de toegang tot internet via WiFi. Daarnaast heeft de blokkade geen effect in een buitenland waar de telco's geen IMEI-nummers blokkeren.