De inbraak gebeurde al in 2011 en kwam nu aan het licht doordat de docent het ontslag aanvecht. Hij beweert dat hij niet op de hoogte was van het strafblad van zijn leerling.

Deze 21-jarige Nicholas Webber is in datzelfde jaar veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor het oprichten van de criminele website GhostMarket. Daar werden computervirussen aangeboden en voor miljoenen ponden aan creditcardfraude gepleegd.

Koud kunstje

Webber was ten tijde van de oprichting van het criminele forum 17 jaar oud. Hij liep uiteindelijk tegen de lamp toen hij in oktober 2009 met een gestolen creditcard een penthouse in het Hilton Hotel in Londen wilde afrekenen. Desondanks mocht de begaafde hacker twee jaar geleden deelnemen aan de computercursus in de Londense gevangenis HMP Isis. Het hacken van het gevangenisnetwerk bleek vervolgens een koud kunstje.

De consequenties van de inbraak lijken echter mee te vallen. Volgens computerdocent Michael Fox ging het namelijk om een gesloten netwerk, waardoor de schade beperkt is gebleven. Hij beweert dat er geen toegang mogelijk is geweest tot persoonlijke informatie, het internet of andere gevangenisnetwerken, meldt The Daily Mail.

Docent vecht ontslag aan

Toch heeft de gevangenis de computerdocent inmiddels ontslagen. Ook zijn andere gevangenissen ingelicht over zijn incompetente handelen. De scholen waar de computerdocent aan verbonden was, besloten vervolgens ook tot het beëindigen van zijn werkzaamheden. Dit ontslag vecht Fox nu aan via de rechtbank. De zitting dient in april.

Ondertussen laat berichtgeving van de BBC een ander licht schijnen op de zaak. Uit een artikel van januari 2012 blijkt dat de interne computersystemen van Isis Prison - een in 2010 geopende hightech gevangenis die naast HMP Isis ligt - ernstig geplaagd wordt door ICT-gebrekkigheden en uitval. Een directe link met de gevangenishack is echter nog niet bewezen.