De hack in de systemen van Nasdaq was al eerder bekend, maar de directie van de technologiebeurs heeft altijd gezegd dat de platformen voor de handel van aandelen niet was binnengedrongen.

Naar nu blijkt hebben de hackers wel toegang gekregen tot een pltaform genaamd Directors Desk, waar topmanagers documenten uitwisselden en andere informatie delen, die mogelijk zeer vertrouwelijk waren. De FBI en de Amerikaanse nationale veiligheidsdienst NSA onderzoeken de zaak.

Spionagesoftware

Zowel de Nasdaq als de NSA bevestigen dat aan het persbureau Reuters. De Nasdaq zei in februari nog dat er geen klantinformatie was gelekt. De aanvallers hebben na het binnendringen van de systemen van Nasdaq een kwaadaardige code geïnstalleerd die de uitwisseling van data op het directeurenplatform kon aftappen. De spionagesoftware is na ontdekking verwijderd. Onbekend is hoelang de aanvallers hebben kunnen rondneuzen in de systemen van Nasdaq.

De FBI is door Reuters om commentaar gevraagd, maar directeur Shawn Henry weigert expliciet op de zaak in te gaan. Wel zegt hij dat de financiële sector “honderden miljoenen dollars" per jaar schade lijden door hackers. Dat bedrag wordt door Henry verder niet onderbouwd.

NSA helpt Nasdaq in verdediging

Reuters haalt verder legergeneraal Keith Alexander aan, het hoofd van de NSA en de US Cyber Command. Alexander zegt Nasdaq te helpen in de bescherming van de ict-infrastructuur tegen nieuwe aanvallen. Volgens Reuters heeft Alexander deze week overleg gevoerd met politici om de toenemende aanvallen op Amerikaanse overheden en bedrijven te bespreken.

Nasdaq-directeur Robert Greidfeld heeft deze zomer al gezegd dat de aandelenbeurs continu onder vuur ligt van hackers. Greidfeld zegt bijna een miljard dollar per jaar te spenderen aan informatiebeveiliging.