Sinds 2011 wordt elk jaar door het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), onderdeel van de AIVD, een heuse kerstpuzzel uitgebracht. Liefhebbers van cryptografie kunnen ook deze jaargang hun hart ophalen met 24 opgaven die onafhankelijk van elkaar op te lossen zijn. Goede antwoorden leveren punten op. Wie de meeste punten verzamelt, wint “de inmiddels traditionele beker”, schrijft het NBV.

De NBV Kerstpuzzel is al jarenlang een traditie binnen de AIVD om systematisch en logisch denken te stimuleren. Sinds de puzzel ook via de website wordt verspreid, ontvangt de veiligheidsdienst talloze enthousiaste reacties vanuit onder andere universiteiten, bedrijven en overheidsinstellingen.

Ook particulieren geven te kennen de puzzel te waarderen. “Voor het oplossen van de meeste opgaven is een wiskundige of cryptografische achtergrond niet nodig”, stelt het NBV. Een van de Webwereld-lezers haalt vast de maximale score dit jaar. Antwoorden kun je opsturen naar de AIVD of plaatsen in de reacties.