Wetenschappers aan de University of Manchester hebben gisteren gezichtsherkenning voor op mobiele telefoons gepresenteerd. Die beveiliging zou de huidige, volgens de wetenschappers kwetsbare, systemen als blokkade met een pin-code of unlockpatroon overbodig moeten maken.

Opgenomen video

Phil Tresadern, hoofdonderzoeker van het project, legt uit dat de software die de onderzoekers geschreven hebben de gebruiker herkent met behulp van een video die eerder opgenomen is. Zo slaat de software iemands stem en heel veel beeldmateriaal van zijn of haar gezicht op.

Voordat de software een gebruiker toegang geeft tot telefoon, onderzoekt de software het beeld van de persoon die het apparaat vasthoudt. De gezichtsherkenning kijkt daarbij naar tweeëntwintig vooraf vastgestelde ‘bakens’ op het gezicht en legt die naast de afbeeldingen van de eigenaar.

Ogen, neus, mond en kaaklijn

“Bestaande mobiele gezichtsherkenning kijkt slechts globaal naar gezichten en ziet de positie en de omvang van een gezicht”, stelt Tresadern. “Onze variant draait real-time en trackt een aantal vaste herkenningspunten zoals ogen, neus, mond en kaaklijn zeer accuraat”.

De wetenschappers beweren bovendien dat hun methode een ongeëvenaarde snelheid heeft en moet werken op iedere telefoon met een camera aan de voorkant.

Eenvoudig te porteren

De demosoftware van de wetenschappers draait op een Nokia N900 met Linux. Maar Tresadern en zijn team hebben de software zo gestroomlijnd dat die op ieder mobieltje moet kunnen draaien. Al moesten zij daarvoor wel wat in de programmacode wijzigen. Buiten dat zou de software volgens Tresadern eenvoudig te porteren zijn.

De software kan dan ook al door iedere ontwikkelaar, voor ieder mobiel apparaat gelicenseerd worden. Er zou al interesse zijn van een ontwikkelaar die het mechanisme op Nokia mobieltjes wil integreren.