De camera's zijn vorig jaar in gebruik genomen en ingezet op grote evenementen om de gezichten van bezoekers te vergelijken met foto's van criminelen. De camera's zijn echter niet zo accuraat als gehoopt en veel mensen zijn verkeerd geïdentificeerd.

Op de laatste wedstrijd van de Champions League zijn 170.000 bezoekers gescand en 2470 werden geïdentificeerd als potentiele crimineel. Later bleek echter dat er maar liefst 2297 (92 procent) onterecht het label crimineel meekreeg. Ook bij andere grote evenementen ging het systeem keihard in de fout. Bij de Joshua vs Kubrat Pulev bokswedstrijd werd 90 procent verkeerd geïdentificeerd en bij de Wales vs Australia rugbywedstrijd kreeg 87 procent onterecht het label, crimineel.

Slechte kwaliteit

Toch wil de politie van Wales het systeem geen flop noemen en verdedigt het de camera's. "Geen enkel gezichtsherkenningssysteem is 100 procent accuraat en technische problemen komen altijd voor bij zulke systemen. Dit probleem zal voorlopig blijven bestaan en wij hebben geen mensen gearresteerd die onterecht zijn aangemerkt als crimineel."

De reden dat het aantal false positives zo hoog ligt komt vooral door de slechte kwaliteit van de afbeeldingen die de camera's schieten, maar zolang er geen onterechte arrestaties worden verricht, blijft het systeem in gebruik.