De republikeinse presidentkandidaat Rudy Giuliani heeft het idee geopperd om in plaats van fysieke hekken en prikkeldraad een serie hightech-wachttorens te plaatsen langs de grens met Mexico. Dat meldt AP.

"Een virtueel hek is zelfs effectiever, omdat het automatisch alarm slaat als mensen de grens proberen over te steken", aldus Giuliani, die een tournee maakt door de zuidelijke staten die grenzen aan Mexico. Volgens de populairste Republikeinse presidentskandidaat zal door zijn plan de illegale immigratie binnen drie jaar verleden tijd zijn.

Momenteel werken douanebeambten al met geavanceerde nachtkijkers, evenals vele vrijwillige grensbewakers. Maar het opsporen van illegale immigranten is nog mensenwerk. Rick Perry, de Gouverneur van Texas, is helemaal voor het plan. Hij wil volgend jaar al beginnen met het inzetten van mobiele camera's en realtime videosurveillance.

Oog van Sauron

De tegendraadse ICT-site The Register noemt het systeem het 'Oog van Sauron', verwijzend naar het alziend oog dat de grenzen van het duistere rijk Mordor bewaakt in Tolkien's the Lord of the Rings. Het virtuele hek wordt reeds ontwikkeld door Boeing en draagt de naam SBInet.

Het bestaat uit 30 meter hoge torens met een radarsysteem dat reageert op beweging en infrarode camera's die volautomatisch inzoomen op hun doel. De torens zijn onderling verbonden tot een netwerk en een elektronisch kaartsysteem. The Register schat dat het implementeren van een dergelijk hightech project tussen de 8 en 30 miljard dollar gaat kosten.