Dankzij de nieuwe optie is het mogelijk om altijd van het begin tot het eind het verkeer via Gmail te versleutelen. Nu gebeurt die versleuteling al standaard bij het ingeven van het wachtwoord om in te loggen. Wie eenmaal in zijn mail zit, doet dat echter niet per se via https. Alleen wie https://mail.google.com intypt (in plaats van http://mail.google.com) is ervan verzekerd dat alle data worden versleuteld.

Wie bang is dat hij vergeet om in te loggen via het https-adres kan nu de Settings in Gmail zo instellen dat er altijd gebruik gemaakt moet worden van https. Op die manier weet de gebruiker zeker dat zijn verkeer met de servers van Google altijd versleuteld plaats vindt. Zeker voor mensen die regelmatig inloggen via onbeveiligde internetverbindingen (bijvoorbeeld een open Wi-Fi-netwerk in een hotel of luchthaven) kan dat handig zijn.

Google kiest er vooralsnog niet voor om https standaard te maken. Niet zo gek, want aan het gebruik ervan kleeft ook een nadeel: Gmail wordt er niet bepaald sneller van. "Je computer moet extra werk doen om alle gegevens te decrypten, en versleutelde data komen niet zo snel binnen als onversleutelde gegevens", legt Ariel Rideout, engineer bij Gmail, uit op het officiële Gmail-blog.

Bron: Techworld