Gmail richt zich daarbij bijvoorbeeld op hackers die zich toegang verschaffen tot een inbox, en daarna vrienden van die gebruiker e-mailen met de vraag of ze geld willen lenen. Mocht zo'n geval zich voordoen dan gaat Gmail een waarschuwing geven in de inbox van de gebruiker.

Om te bepalen wanneer de waarschuwing moet worden weergegeven wordt automatisch het relevante ip-adres gelogd en dat wordt vervolgens gekoppeld aan een 'brede geografische locatie'. Google kan geen precieze locatie achterhalen maar kan bijvoorbeeld wel opmerken dat er wordt ingelogd vanaf een Nederlands ip-adres en een paar uur later vanaf een Amerikaans adres. "Dat kan een weergave van de waarschuwing tot gevolg hebben", staat te lezen in een blogpost.

Details

Aan de waarschuwing wordt ook een lijst met details toegevoegd. Zo kan een gebruiker zelf beoordelen of er iets raars aan de hand is met zijn account. Vervolgens kan direct vanuit datzelfde scherm het wachtwoord gewijzigd worden. Als alles in orde is kan de waarschuwing verwijderd worden.

Google wijst erop dat deze manier van waarschuwen alleen bedoeld is om gebruikers te wijzen op verdachte activiteiten, niet om de normale veiligheidsinstellingen te vervangen. Voorlopig is de functie niet beschikbaar voor Google Apps-klanten, het is wel de bedoeling om later de functie ook in de zakelijke accounts te bouwen.