Privacy en anonimiteit zijn steeds vaker een unique selling point, en dat is een goede zaak. Maar daardoor neemt het risico op privacykwakzalvers ook toe. De nieuwste die door de mand valt is Whisper, een app waarmee gebruikers anoniem foto's en commentaar kunnen publiceren.

Maar uit onderzoek van The Guardian blijkt dat Whisper clients volgt met verschillende geolocatietechnieken, ook als bijvoorbeeld GPS uitstaat. Daarnaast bleken werknemers van Whisper individuele gebruikers te volgen die zij potentieel 'nieuwswaardig' vonden. En als klap op de vuurpijl: het concern deelde (meta)data met onder meer het Pentagon. Die was bezorgd voor lekken, omdat de app populair is onder militairen.

Valse claims

Whisper ontkent sommige details fel en tracht andere zaken goed te praten, maar de conclusie is duidelijk: de privacybeloften worden keihard geschonden.

"Het lijkt me eenvoudig: als je niet iets hebt ontworpen dat je onherleidbare anonimiteit biedt, claim dat dan niet. Als het nodig is om je gebruikers te volgen, claim dan niet dat je dat niet doet", vat Moxie Marlinspike het samen. Hij is extra pissig, want lijdt mogelijk reputatieschade. Zijn bedrijf heet namelijk Open Whisper Systems en biedt privacyvriendelijke chat- en belapp TextSecure en RedPhone aan.