Het softwarepakket met applicaties als Gmail en Google Calender heeft een speciaal Amerikaans beveiligingscertificaat gekregen, verstrekt op gezag van de Federal Information Security Management Act (FISMA). Het certificaat geldt voor het 'gemiddelde niveau' van FISMA, wat gevoelige maar niet geheime data betreft.

Gescheiden van consumentendata

Daarnaast wordt de data van overheden apart opgeslagen zodat die niet in contact komt met de consumentendata die Google ook bewaart. Door de certificering is Google Apps het eerste cloud-platform dat is goedgekeurd voor gebruik door Amerikaanse overheidsinstanties.

Google prijst het pakket aan als oplossing voor alle overheden. Het benadrukt de kostenbesparingen die overheidsorganisaties dan kunnen gebruiken om bezuinigingen op te vangen. "Zoals iedereen weet, is de financiële druk op overheden enorm, en dit bespaart op de kosten", zei ceo Eric Schmidt van Google tijdens de presentatie van Google Apps for Government, aldus Infoworld.

50 dollar

"De overheid heeft een enorme kans om het web als platform te stimuleren", voegde Dave Girouard, president van Google Enterprise, daaraan toe. Overheden spenderen miljarden aan it, volgens Girouard kan cloud computing die kosten in het komende decennium flink drukken.

Google Apps for Government kost 50 dollar per gebruiker per jaar, hetzelfde als het Google Apps pakket dat bedoeld is voor bedrijven. Naast e-mail en agenda's krijgen de gebruikers ook toegang tot de kantoorapplicaties in Google Docs, de intranetfunctionaliteit van Sites, de online-videomogelijkheden van Google Video, de collaboration-opties van Groups en de mailbeveiliging en -archivering van Postini. Op dit moment wordt de data van Gmail en Calender apart opgeslagen, Google werkt nog aan scheiding van de andere applicaties.

Microsoft Office

De kantoorsoftware van Google gaat concurreren met Microsoft Office. "Dat is een plezierig neveneffect", stelt Girouard. Google Apps wordt al gebruikt door verschillende Amerikaanse overheden.

Google bagatelliseert de recente berichten over problemen met de implementatie van Google Apps in Los Angeles. Daar heeft vooral de politie moeite met het in gebruik nemen van de software omdat de beveiliging niet zou voldoen aan de strenge eisen van het politie-apparaat.

Ook voor Nederland

Google Apps for Government wordt ook in het Nederlands aangeboden. Met een Amerikaanse case study prijst de zoekgigant zijn waar aan: "Met Google Apps besteedt u het geld van belastingbetalers optimaal en bespaart u meer dan 20 uur it-tijd per week", aldus de IT Director van het Amerikaanse Canton.