Het gebruik van kleine, onbemande vliegtuigjes, zowel bewapend als onbewapend, wordt zo laagdrempelig dat de privacy en veiligheid van burgers in gevaar komt. Daarom moet het civiel gebruik van drones aan banden worden gelegd en streng gecontroleerd. Dat stelt Google topman Eric Schmidt in een interview met de Britse krant The Guardian.

Burenruzie met drones

“Stel je hebt een conflict met je buurman. Hoe zou je het vinden als hij een commercieel beschikbare observatiedrone kocht en die vanuit zijn achtertuin laat opstijgen. Die vliegt de hele dag rondom je huis. Hoe zou je dat vinden?"

Een ander gevaar is gezichtsherkenning, waarin Google zelf behoorlijk in heeft geïnvesteerd. Het bedrijf ontwikkelde en kocht allerlei technologie op het gebied van gezichtsherkenning, net als zijn rivalen Facebook en Microsoft.

Gezichtsherkenning gevaarlijk

Maar volgens Schmidt zijn de privacygevaren met gezichtsherkenning van een heel andere orde dan de datahonger van Google om on- en offline gedrag van gebruikers in kaart te brengen. Breed gebruik van gezichtsherkenning stuit op juridische en privacyproblemen, aldus Schmidt. “Onbeperkte en ongecontroleerde gezichtsherkenning kan op zeer kwaadaardige wijze worden gebruikt, bijvoorbeeld voor stalking. Daar willen we als bedrijf geen onderdeel van zijn."

Dit kan worden gelezen als verkapte kritiek op Facebook, die gezichtsherkenning veel breder inzet, waardoor het in conflict kwam met Europese privacywaakhonden. Uiteindelijk wiste Facebook de bionetrische database van Europese gebruikers. Aan de andere kant sust Schmidt op deze manier onrust over Google Glass, in combinatie met gezichtsherkenning een ideale stalkingtool.