Google zette vrijdag een formulier online waarmee gebruikers verzoeken kunnen indienen om zoekresultaten die de privacy schenden en niet meer relevant zijn te verwijderen. Op de eerste dag leidde dat al tot 12 duizend verzoeken, veel meer dan normaal. Dat meldt de New York Times op basis van een anonieme bron.

Uitspraak

Aanleiding voor het formulier is een uitspraak van het Europese hof van justitie onlangs die stelt dat Google-gebruikers het 'recht om vergeten te worden' hebben. Daarom moet de zoekmachine irrelevante resultaten die de privacy schenden verwijderen.

Bij elk verzoek moet de indiener de gehekelde webadressen opgeven, plus zijn persoonlijke gegevens, inclusief een scan van een identiteitsbewijs, meesturen. Daardoor moeten klagers dus in feite nog meer persoonlijke gegevens aan Google overhandigen. Vervolgens zal het bedrijf bij elk verzoek ook om nadere informatie vragen.

Onder juridische experts is de uitspraak van het EU-hof bekritiseerd omdat het kan leiden tot een schending van de vrijheid van meningsuiting. Google moet nu bij elk verzoek afwegen of de privacy of het recht op transparante informatie zwaarder weegt.