Dat Google druk is met het verwerken van de tienduizenden vergeetverzoeken wisten we al. Maar nu blijkt dat een significant deel van deze verzoeken wordt gedaan door mensen die hun eigen - blijkbaar gênante - schrijfsels of foto's willen verbergen.

Reaguurders én journalisten

Bij 22 procent van de geweigerde verzoeken blijkt de klager zelf de auteur te zijn van de vermeend 'privacyschendende' content, bij 13 procent gaat het om een sociaal netwerkprofiel van de klager zelf. Dat gaat vooral om reaguurders die 'achtervolgd' worden door een zure oprisping uit een al dan niet grijs verleden. Maar ook journalisten zijn zo mal om eigen artikelen die ze schreven voor een vorige werkgever van Google te willen wissen, meldde het concern eerder.

Deze nieuwe cijfers komen overigens niet van Google zelf, maar van Reputation VIP, die de verwijderverzoekdienst Forget Me uitbaat. Die heeft inmiddels ruim 15.000 vergeetverzoeken ingediend, al is niet duidelijk hoe representatief die zijn voor de in totaal meer dan 100.000 verzoeken.

Nederland heeft inmiddels zijn eerste vonnis naar aanleiding van het historische vergeetrecht-arrest van het EU-Hof. De Amsterdamse rechter trekt echter een geheel eigen lijn, terecht?