Het duurde zaterdagmiddag bijna een uur voordat Google de fout had hersteld, bevestigt het bedrijf. Bij alle links in zoekresultaten verschenen waarschuwingen dat de webpagina's schadelijke software zouden bevatten.

Dat gold zelfs voor verwijzingen naar Google zelf. Klikken op de links leverde een waarschuwingspagina op, met opnieuw een waarschuwing dat de gezochte site malware zou hosten.

Ook problemen Gmail

De flater had niet alleen gevolgen voor de zoekmachine van Google. Ook Gmail had last van de fout in de malwarefilters. Het anti-spamsysteem van Gmail gebruikt deze filters namelijk ook. Daardoor verdwenen gedurende twee uur e-mailberichten ten onrechte in de spammap van Gmail, schrijft de Gmail-afdeling van Google.

Google voerde zaterdagavond een maatregel door waardoor de berichten die ten onrechte als spam werden gezien weer opdoken in de inbox van Gmail-gebruikers. 

Menselijke fout

Oorzaak van alle problemen was één menselijke fout. Een programmeur had per abuis een slash ingevoerd als selectie voor de lijst met sites die worden verdacht van het hosten van schadelijke software. Voor deze database met malafide sites werkt Google samen met StopBadware, een non-profitorganisatie die ook door Google wordt gesponsord.

Google's waarschuwingsbericht bevatte ook een link naar de site van StopBadware, die door de massale toeloop prompt down ging. StopBadware reageerde verbolgen op het eerste weblogbericht van Google over de blunder. Daarin werd gesteld dat de data over verdachte sites afkomstig was van StopBadware, waarmee werd gesuggereerd dat bij die organisatie de oorzaak van het probleem zou liggen.

Google paste de tekst van het weblogbericht later aan na de kritiek van StopBadware. Google's vice-president Marissa Mayer biedt in het bericht haar excuses aan alle gebruikers en website-eigenaren aan. "Wij doen onderzoek naar dit incident en zullen nauwkeurigere controles invoeren om te voorkomen dat dit weer kan gebeuren", aldus Mayer.