De verschillen in de aanpak van versleuteling tussen de besturingssystemen van Apple en Google zijn niet technisch van aard, maar worden veroorzaakt door verschillende zakelijke belangen, stelt technoloog en privacyvoorvechter Chris Soghoian. Apple verkoopt met de iPhone een luxegoed en het verdienmodel staat in de eerste plaats in dienst van de koper van dat luxegoed, waardoor encryptie en beveiliging hoge prioriteit krijgen.

Sterk securityteam Google

Google's beslissing om Android-toestellen standaard te versleutelen werd eerder dit jaar stilletjes teruggedraaid, tot verdriet van beveiligers en privacyvoorvechters. Apple zet daarentegen harder in op versleuteling. Tim Cook ageerde eerder dit jaar tegen bedrijven die data aan alle kanten opslurpten en Apple bevecht een ontgrendelverzoek van de Amerikaanse overheid.

Het verschil wordt zeker niet veroorzaakt door een kennisgebrek bij Google, want de beveiligers bij Google zijn volgens hem zeer competent. "Google heeft veruit het beste securityteam van alle bedrijven in Silicon Valley en de beveiligingsmensen die ik ken bij Google schamen zich voor Android", vertelt Soghoian aan MIT's Technology Review.

Waarom Google achterloopt

Verschil in bedrijfsbelangen verklaart volgens hem waarom Google achterloopt bij Apple als het gaat om versleuteling. Bij Google is beveiliging en encryptie vanwege diens primaire doel (niet het verkopen van een luxegoed, maar het aanbieden van een mechanisme om reclames uit te kunnen leveren) minder belangrijk dan bij Apple.