Google zegt dat de versleuteling van Gmail "een topprioriteit" was voor het bedrijf "na de onthullingen van afgelopen zomer". Daarmee bedoelt Google de openbaarmaking van de digitale afluisterpraktijken van de NSA door klokkenluider Edward Snowden.

Overigens stond https al standaard aan bij Gmail, sinds 2010. Nu zegt Google dat de versleuteling standaard op e-mails staat ongeacht waar je verbinding maakt, dus ook vanaf openbare wifi-spots, en ongeacht het apparaat dat je gebruikt. De interne versleuteling tussen de Google-servers is nieuw en specifiek gericht op het tegengaan van de begerige blikken van de NSA.

Na inbraak NSA op datacenters Google

De NSA brak in op het netwerk tussen de verschillende datacenters van Google en tapte zo gegevens af. Het voordeel daarin zat dat binnen die Google-cloud de data onversleuteld was. De versleuteling werd door Google gedaan in de communicatie tussen de eigen private cloud en de buitenwereld.

Dat Google zijn server-communicatie voortaan versleutelt werd al eerder deze maand bekend gemaakt door topman Eric Schmidt tijdens SXSW.