Tijdens het gesprek met CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm benadrukten Google-juristen Nicole Wong en Peter Fleischer dat het bedrijf alles in het werk zal stellen om het vertrouwen van haar klanten niet te schaden. Binnenkort wordt de bewaarplicht van internetgegevens ingevoerd in de Europese Unie.

Kohnstamm verklaarde tegenover het Financieele Dagblad dat hij begrip heeft voor de vrees van Google: "Helaas hebben we het gevecht met de politiek over de bewaarplicht verloren. Het gevaar is nu inderdaad aanwezig dat gegevens die Google bewaart om het product beter te maken, straks worden opgevraagd door Justitie."

Juriste Wong maakt zich zorgen om de gebruikers: "De vraag is of onze gebruikers zich voldoende kunnen beschermen tegen verzoeken om informatie van justitie, die te veelomvattend of misplaatst zijn." Wong won met haar team advocaten een rechtszaak over bewaarplicht tegen de Amerikaanse justitie. Google vreest nu vergelijkbare zaken in de EU.

Peter Fleischer is 'privacy counsel voor Europa'. Hij kondigt aan dat Google ook in Europa desnoods naar de rechter stapt om de privacy van gebruikers te beschermen. "Aan legitieme verzoeken die relevant en gericht zijn, zullen we uiteraard wel mee blijven werken", aldus Fleischer in het FD van donderdag.