Consumenten en beheerders van wifi-netwerken kunnen nu hun router uit Google's database verwijderen. De Nederlandse privacytoezichthouder CBP had deze optie verplicht. Verder moest Google de opt out in de media aankondigen. Dat heeft het bedrijf vanmorgen gedaan, met onder meer melding in de Telegraaf, Metro en op de site van NOS.nl.

SSID + _nomap

Google heeft zijn eigen voorstel voor het probleem uitgevoerd. Dat betekent dat als mensen de locatie van hun wifi-router uit de database van Google willen hebben, ze zelf de netwerknaam (SSID) moeten wijzigen. Als ze de tag '_nomap' achter de SSID zetten, zal Google deze router verder negeren en de bestaande entry van de Locatie servers wissen, legt Google uit.

Tot mei 2010 werd de locatiedata van miljoen draadloze routers door de rondrijdende StreetView auto's verzameld. Sindsdien wordt deze taak overgenomen door de miljoenen Android-apparaten die in omloop zijn.

Bij het sniffen door de Street View auto's heeft Google ook een enorme fout gemaakt, waardoor het ook zogenaamde payloaddata, zoals e-mails, wachtwoorden en chats, verzamelde. Per ongeluk, bezweert Google, die daarvoor eerder al zijn excuses aanbood. Google heeft deze kwestie in België zojuist geschikt voor een bedrag van 150.000 euro, meldt De Standaard.

Naast Nederland en België reageerden ook privacy-instanties in Duitsland, Groot-Brittannië, Amerika en Australië furieus op de het verzamelen van wifi-data door Street View-auto's.

Bestaande data gewist

Google Nederland laat ook aan Webwereld weten dat het de bestaande database met 3,6 miljoen SSID's heeft vernietigd. Of het bedrijf nu volledig aan de lasten onder dwangsom van het CBP voldoet, moet de waalhond nog controleren. “Het CBP zal nog verifiëren of Google hiermee daadwerkelijk aan alle eisen uit de last voldoet", schrijft de toezichthouder.

In mei 2010 startte het CBP een onderzoek naar het wifi sniffen van Google. Bijna een jaar later volgde het oordeel met de dreigende dwangsommen. Google zou bovendien het onderzoek van het CBP structureel hebben tegengewerkt.

Google sputterde in eerste instantie tegen en dreigde met een kort geding, maar ging later overstag.

Eerder in dit dossier: Google buigt voor CBP, vernietigt gesnifte wifi-data Google blijft in overtreding met wifi-sniffen Google weigert Nederlandse wifi-data te vernietigen Privacywaakhond CBP schendt privacy Google frustreerde onderzoek naar wifi-sniffing Google Nederland moet gesnifte wifi-data vernietigen Google Nederland aangepakt voor wifi-sniffing Google blijft wifi-sniffen met smartphones CBP onderzoekt wifi-datazuigen Google