Sergey Brin, mede-oprichter van Google, wil een manier vinden om binnen het Chinese systeem te werken en "informatie naar het volk te brengen". "Misschien slagen we daar niet direct in maar wellicht lukt het in een jaar of twee", zegt hij tegen de New York Times. De uitspraak van Brin is opmerkelijk want eerder dreigde Google met harde woorden China te verlaten na hackaanvallen op het systeem van het bedrijf. De zoekgigant geeft China de schuld van de aanvallen. Zelfs minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton bemoeide zich met de zaak.

Na het bekendmaken van deze aanvallen, die naast Google ook waren gericht op meer dan 30 andere Amerikaanse bedrijven, dreigde de zoekmachine zijn activiteiten in China te staken en zich niet meer te conformeren aan de staatscensuur. Alles wijst er nu op dat Google zich wel aan de ze censuur gaat houden. Sinds de aankondiging van het bedrijf is er niets veranderd aan de instellingen van Google.cn.

Censuur

Naast het censureren van zoekmachines blokkeert de Chinese overheid de toegang tot controversiële en politiek gevoelige websites. Bedrijven die zich niet aan de staatscensuur houden worden ook geblokkeerd. Ten tijde van de aanvallen op Google, die onder andere gericht waren op Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten, zei Google nog binnen enkele weken tot een vergelijk te willen komen met de Chinese overheid. Hier kwam uiteindelijk niets van terecht.

Over de beschuldigingen gericht aan de Chinese overheid die mogelijk achter de aanvallen zou zitten wilde Brin ook niet verder uitweiden. Hij merkte op dat de overheid bestaat uit veel verschillende personen. "Als er een Chinese staatshacker zou zijn, zou dat slechts een fragment van het beleid zijn", zei Brin tijdens de TED-conferentie in Californië. Hij benadrukte verder dat Google altijd het beste voor het Chinese volk wilde, en dat de zoekgigant ook met die gedachte in China blijft.