In de toekomst blijft Google wifi-gebaseerde locatiegegevens verzamelen met behulp van mobiele telefoons, dat staat in een rapport van de Canadese privacytoezichthoudster Jennifer Stoddart. Volgens dat rapport heeft het Amerikaanse bedrijf geen plannen om in de toekomst nog gegevens van draadloze netwerken te sniffen met hun Street View-auto’s. Google lijkt met dat voornemen te zwichten voor privacytoezichthouders die veel kritiek hebben op de praktijk. Google lijkt deze methode nu niet meer nodig te hebben.

Eenvoudige locatiebepaling

Google gebruikt de informatie van draadloze netwerken om een eenvoudige vorm van locatiebepaling mogelijk te maken. Volgens het bedrijf moeten die gegevens met behulp van smartphones inmiddels net zo secuur zijn als met de Street View-auto’s. "De verbeteringen in de smartphone-technologie van de afgelopen jaren geeft Google de mogelijkheid om de gegevens die nodig zijn voor locatiebepaling via de handsets zelf te verkrijgen”, staat in het rapport.

GPS

Hoe Google de locatiegegevens via smartphones precies aan wifi-netwerken koppelt is onbekend, maar het lijkt erop dat de zoekgigant smartphones die van hun locatiebepalingssysteem gebruikmaken eenmalig locatiegegevens via GPS op laat zoeken, om die vervolgens te koppelem aan een SSID en MAC-adres. Andere apparaten die dan verbinding maken met dat wifi-netwerk of in het bereik van het netwerk zitten, kunnen zo locatiegegevens zonder GPS verkrijgen.

Volgens Google is GPS namelijk niet altijd de beste optie voor locatiegegevens. “GPS kan erg langzaam zijn of helemaal niet aanwezig als het signaal geblokkeerd wordt. Bovendien hebben veel apparaten GPS niet aanstaan en kost het veel energie”, zegt Google in een blogpost van afgelopen april. Locatiebepaling via gsm-antenne’s (triangulatie) zou niet altijd precies genoeg zijn.

Onder vuur

Google ligt erg onder vuur wegens het sniffen van wifi-netwerken met hun Street View-auto’s. De zoekgigant koppelde verzamelde SSID’s en MAC-adressen aan locatiegegevens. Daarnaast werden ook veel gegevens van onbeschermde draadloze netwerken, waaronder bijvoorbeeld e-mailverkeer, verzameld. Google gaf later toe dat deze gegevens per ongeluk werden verzameld. Dat leverde de zoekreus berispingen op van Duitse, Spaanse en Canadese privacytoezichthouders. Ook het Nederlandse CBP is bezig met een onderzoek.

Google verzamelt al langer wifi-locatiegegevens via mobiele telefoons. Het Amerikaanse bedrijf concurreert daarmee met Skyhook dat exact dezelfde locatiegegevens aanlevert. Google zou Motorola al eens gedwongen hebben om de Skyhook dienst van hun Android-telefoons te verwijderen. Dat kwam hen op een rechtszaak te staan.