“Alles is weer veilig", zegt Mark Vos van NUjij.nl. De website van NUjij.nl heeft gistermiddag te maken gehad met een poging om malware achter te laten bij bezoekers. De beheerders van NUjij.nl hebben in reactie de betreffende ad uitgezet en onderzoeken nog waar de malware vandaan komt. Het kwaad was echter al geschied, Google heeft de site op de zwarte lijst gezet.

Naijlen

Daardoor hebben bezoekers een dag lang van Google de melding gekregen dat de website 'gevaarlijk' is. Die waarschuwing geldt niet alleen voor de besmette forumsite, maar ook voor de overkoepelende Nederlandse nieuwssite. Omdat NU.nl een NUjij-knop bevat, met code van die site, kregen alle bezoekers de melding te zien dat ook deze website malware bevat.

Een zorgelijke zaak, zegt redactiechef Mark Vos van NUjij.nl. “We hebben meteen actie ondernomen; alle systemen opgeschoond en ads uitgeschakeld. De website was vrij snel weer veilig en dat hebben wij uiteraard aan Google gemeld. Helaas werkt die update bij Google niet zo snel en krijgen bezoekers nog steeds die vervelende melding", aldus Vos deze middag. Enkele uren later is de achterhaalde waarschuwing van Google opgeheven.

Google-escalatie

Eerst kregen bezoekers van NUjij.nl gistermiddag een bericht van Google dat er met de website 'iets niet in orde was'. Daarna bestempelde Google NUjij.nl als 'verdacht'. De zoekgigant scant herhaaldelijk alle websites die in zijn zoekmachine vermeld staan.

Uit de diagnostische informatie die Google biedt bij zijn sitewaarschuwingen blijkt dat NUjij.nl voor het laatst is gescand op 4 juli 2012. Op die datum is er verdachte inhoud aangetroffen, die overigens niet op de site zelf draait maar daarlangs wordt aangeboden. Vos voegt nog toe dat Google vaker scans zou moeten uitvoeren.

'Structureel scannen'

NUjij.nl vertelt Webwereld dat de besmette reclamebanner verwees naar een externe website waar malware geïnstalleerd was. De redactie van NUjij.nl adviseert zijn bezoekers om op hun eigen computers nog eens een extra virusscan uit te voeren. Dit moet eigenlijk structureel gebeuren, adviseert redactiechef Vos. Er zijn geen meldingen van bezoekers binnengekomen dat zij daadwerkelijk besmet zijn geraakt.