De site van advertentieleverancier Netseer is gisteren gehackt en leverde malware af bij bezoekers. Als reactie blokkeerde Google Safe Browsing het netseer.com-domein. Het gevolg daarvan was dat de gehele advertentieinfrastructuur werd geblokkeerd, waardoor sites met netseer-advertenties onderuit gingen. Het domein werd gisteren vijf uur geblokkeerd, maar sitebezoekers ondervonden langer problemen.

Google blokkeert volledig

Netseer levert online ads voor een groot aantal sites, waaronder bijvoorbeeld The New York Times, Washington Post en Huffington Post. Door de blokkade konden bezoekers deze kranten via browsers die Safe Browsing gebruiken (Chrome en Firefox) niet bereiken. Ze kregen een melding dat het domein cm.netseer.com besmet was met malware.

De CEO van Netseer schrijft dat enkel de bedrijfssite die door een externe partij wordt gehost was geïnfecteerd met malware. “De malware is niet in de advertentiestream verschenen en de acties van bepaalde browsers was het gevolg van dat deze infrastructuur en de bedrijfssite hetzelfde domein delen", aldus Netseer-baas John Mracek in een brief op de site.

Hoster krijgt de schuld

De bedrijfssite werd opgeschoond en Netseer sprak met Google, zodat aan het begin van de avond (Nederlandse tijd) het domein niet meer werd geblokkeerd. Ondanks dat ondervonden websitebezoekers nog enige uren problemen met het bereiken van sites die de advertenties van dit domein gebruiken. Google stelt niet te reageren op individuele voorvallen van malware.

Netseer is een van de grotere advertentieleveranciers voor mediabedrijven en de blokkade was daarom ook goed voelbaar gisteren. Een woordvoerder van het bedrijf vertelt Mercury News dat het het bedrijf miljoenen advertenties per maand serveert en een groot bereik heeft op internet. “Veel grote uitgevers ondervonden problemen."

Netseer is niet blij met het hele incident en meldt dat het bedrijf overstapt op een nieuwe hoster “om te voorkomen dat dergelijke incidenten onze partners in de toekomst niet beschadigen."

Update 9.47 uur: Reactie Google toegevoegd.