De zaak speelt voor het Britse High Court, waarbij een groep Britten de Amerikaanse leverancier voor de rechter heeft gedaagd omdat het het webgebruik van mensen met een iPhone volgt en opslaat. Dat schrijft The Telegraph. Google gebruikt daarvoor tracking cookies ondanks dat Safari, de browser van Apple, die cookies weigert. Volgens Google ging het negeren van de privacysettings “per ongeluk.”

Google kwam vorig jaar al tot een forse schikking van 22,5 miljoen dollar met de Amerikaanse privacywaakhond FTC vanwege de Safari-zaak. Maar in Groot-Brittannië zou privacywaakhond ICO slechts 500.000 pond aan boete kunnen opleggen en daarom is een groep van 12 Britse Safarigebruikers naar de rechter gestapt.

Google kiest de aanval

Google heeft de aanval gekozen en een verzoek [opgesteld en ingediend bij het Hoger Gerechtshof. Daarin schrijft het volgens The Telegraph onder meer dat het onder Amerikaanse wetten valt omdat de diensten worden aangeboden door Google Inc in de Verenigde Staten en niet door Google UK. Het Britse Hoger Gerechtshof zou dus geen jurisdictie hebben en dus niet inhoudelijk over de zaak mogen oordelen.

Enkele van de Safarigebruikers zeggen in een verklaring dat het argument “absurd” is, omdat consumenten dus geen claim kunnen indienen tegen een bedrijf dat diensten aanbiedt in het Verenigd Koninkrijk en zelfs een hoofdkantoor in Loden neerzet van een miljard dollar.

Al eerder gebruikte Google een dergelijke argumentatie in de verdediging tegen de beschuldigingen van belastingontwijking. Ook toen zei het bedrijf dat de Britse wetten niet golden omdat Google zijn diensten vanuit Amerika aanbood.