De bundeling geldt vooralsnog alleen voor de developerversie van Chrome. Google is van plan Flash "zo snel mogelijk" ook naar andere versies ('stable' en bèta) van Chrome te brengen.

De bundeling voorkomt dat er kwaadwillenden misbruik kunnen maken van verouderde, niet-gepatchte versies van Flash. Flash in Chrome wordt automatisch vernieuwd, zonder dat de internetgebruiker er iets van merkt. Google gebruikt dit update-mechanisme al voor eigen updates.

Sandbox

Adobe en Google werken samen om het 'sandbox'-model ook te implementeren voor webpagina's met Flash-content. Door browsertabs in aparte sandboxes te draaien is de toegang tot het onderliggende systeem beperkt. Dat beperkt de kans op malware-besmetting.

Vrijwel alle internetgebruikers hebben de Flash-plugin al geïnstalleerd, de feature is volgens Adobe vooral bedoeld om "een veiligere en meer naadloze ervaring" te bieden.

Open standaarden?

Toch zijn de reacties onder de Google-blogpost met de aankondiging erg kritisch. "Ik dacht dat we dichtbij het einde van Flash waren, en nu gaan jullie het bundelen met Chrome. Wat is er in hemelsnaam gebeurd met open standaarden?", schrijft iemand, doelend op onder meer HTML5 dat door steeds meer browsers, inclusief Chrome, wordt ondersteund. Overigens biedt Google wel de mogelijkheid om Flash uit te schakelen.

Adobe laat ook weten dat het met onder meer Google en Mozilla werkt aan een nieuwe API (application programming interface) voor browserplugins. Bedoeling is dat plugins nauwer geïntegreerd worden in browsers, om de prestatie en security te verbeteren.

Versus Apple

Met de Flash-bundeling positioneert Google zich nog directer tegen Apple. Het bedrijf van Steve Jobs weigert Flash toe te laten op de iPhone en de iPad. Eind dit jaar zullen de eerste apparaten met Chrome OS verschijnen, wellicht ook tablets die dan wel Flash draaien.