Vanaf 1 maart zullen steeds meer Google-diensten niet of niet meer optimaal meer werken met Internet Explorer 6 (IE6). Google staakt de ondersteuning van IE6 eerst bij Google Sites en Google Docs.

"Belangrijke functies en features zullen dan niet meer werken in verouderde browsers", aldus Google op het Enterprise blog. "Neem alstublieft de tijd om met uw organisatie over te stappen op de meest moderne browsers," luidt het advies.

Het staken van de ondersteuning geldt overigens ook voor oudere versies van andere browsers, zoals Firefox en Safari voorgaand aan versie 3. Opmerkelijk genoeg wordt Opera ├╝berhaupt niet ondersteund door Google.

Vastgeroest aan IE6

Andere verouderde browsers worden echter nauwelijks meer gebruikt, in tegenstelling tot IE6. Volgens webmeter Statcounter heeft de versleten browser nog altijd een marktaandeel van 13,5 procent wereldwijd. Dat zijn aan de ene kant consumenten die hun pc nooit updaten, en aan de andere kante bedrijven die aan IE6 vastzitten met allerhande toegesneden applicaties.

Steeds meer sites weigeren nog langer IE6 te ondersteunen. Vorig jaar deed sociale nieuwssite Digg de browser al in de ban, evenals een aantal grote Noorse sites. En wie met IE6 op YouTube komt wordt ook al enige tijd geadviseerd over te stappen op een moderne browser.

Samen met XP

IE6 verscheen in 2001, kort na de introductie van Windows XP. Maar anders dan XP, waar veel gebruikers nog steeds tevreden mee zijn, heeft IE6 zich 'ontwikkeld' tot security-gatenkaas en kwelling voor developers. Microsoft zelf adviseert ook al een tijd om over te stappen op IE7 of 8, al blijft Redmond IE6 wel nog steeds ondersteunen.