Het bedrijf strijdt al langer tegen e-mails die de ontvanger zijn inlog en wachtwoord proberen te ontfutselen, maar dat heeft de stroom aan phising emails nauwelijks weten in te dammen. De twee partijen gaan daarom nu nauwer samenwerken om Gmail inboxen schoon te houden, meldt BetaNews.

Beide bedrijven zullen gebruik gaan maken van DomainKeys en van DomainKeys Identified Mail (DKIM) technologie om de afzender van Ebay- en Paypal-berichten te valideren. DomainKeys helpt internetproviders om de afzender van een bericht te controleren. Email die niet aan de test voldoet wordt door het filter geblokkeerd. Paypal is een dochteronderneming van eBay.

E-mails valideren

E-mails die verzonden worden met een DKIM krijgen een versleutelde handtekening mee, die geaccepteerd moet worden door de e-mail server, in dit geval Gmail.com. Saillant detail is dat de technologie is ontwikkeld door Yahoo. De overeenkomst tussen de twee bedrijven zou het aantal frauduleuze e-mails terug moeten brengen, omdat iedere e-mail die afkomstig is, of zou moeten zijn, van ebay.com of paypal.com zal worden gevalideerd voordat de mail afgeleverd wordt. Blijkt de e-mail niet authentiek, dan wordt deze direct gewist .

eBay belangrijk doelwit

Dat de overeenkomst juist met eBay wordt gesloten is begrijpelijk. eBay is een zeer populair doelwit voor phishers die azen op de gegevens van eBay klanten en op die manier creditcardgegevens kunnen stelen. Voorheen vertrouwde de dienst vooral op een CAPTCHA-systeem voldoende om spambots buiten de deur te houden. In februari van dit jaar werd echter voor het eerst aangetoond dat het systeem kon worden gekrakt.

Verbeteringen

Google is druk bezig met het verbeteren van de beveiliging van Gmail en deze deal is daar een onderdeel van. Een andere nieuwe optie waaraan het bedrijf werkt is de mogelijkheid om te zien hoeveel gebruikers er tegelijkertijd zijn ingelogd op een account.