Er komt eindelijk een geco├Ârdineerde aanpak van foute adverteerders die gebruikers lokken naar illegale waar, namaakproducten of zelfs sites met malware. Google, Facebook, Twitter en AOL starten samen met reclamebrancheorganisatie IAB en malwaremeldpunt StopBadware de Ads Integrity Alliance.

Samen tegen beunhazen

Veel beunhazen en criminele handelaren maken reclame via bestaande advertentienetwerken. Google stelt dat het alleen al vorig jaar meer dan 130 miljoen advertenties heeft verwijderd van 800.000 schimmige figuren en bedrijfjes.

Het probleem is dat diezelfde partijen na verbanning meteen kunnen overschakelen naar een ander advertentienetwerk in een voortgaand kat-en-muisspel. De alliantie moet hier een einde aan maken door het delen van informatie over malicieuze adverteerders tussen de belangrijkste advertentieplatforms. Op dezelfde manier vormt StopBadware een centraal verzamelpunt van malwaremeldingen.

Google jarenlang in de fout

Vooral Google is jarenlang gehekeld dat het veel te weinig zou doen om foute advertenties te weren. Google stelde altijd dat het geen weet heeft en niet kan controleren of reclames in AdWords of AdSense fout zijn. Totdat bleek dat concern jarenlang willens en wetens AdWords voor illegale medicijnen heeft geplaatst.

Volgens de openbare aanklager wist zelfs Larry Page van deze schimmige maar zeer lucratieve praktijk. Google liet het niet op een rechtszaak aankomen en schikte de zaak vorig jaar augustus voor 500 miljoen dollar. Er lopen nog wel rechtszaken van boze aandeelhouders.