De eerste CISPA strandde vorig jaar in de Amerikaanse Senaat en daarom wordt een nieuwe versie deze week behandeld in het Huis van Afgevaardigden. Een grote lobbygroep, TechNet, met tech-giganten als Oracle, Microsoft en Google roept het Amerikaanse Congres om vóór deze cyberwet te stemmen.

Ook IBM start deze week een groot pro-CISPA-offensief, meldt The Hill. Topmannen van het bedrijf brengen de week door in Washington. Ze ontmoeten diverse congresleden om ze ervan te overtuigen dat de wet nuttig én nodig is. “Het effectiefste wat je kunt doen als een cyberaanval plaatsvindt, is om informatie tussen de overheid en bedrijven in real-time te delen om te zien waar een aanval vandaan komt om hem te kunnen beëindigen", aldus IBM-topman Chris Padilla.

Data delen met NSA

De vorige CISPA was uiterst controversieel, onder meer omdat het een verkapte methode leek om internetpiraterij aan te pakken met een breed omschreven wet. Daarnaast is de privacy van burgers volgens burgerrechtenorganisaties in het geding, omdat met de wet in de hand bedrijven informatie delen met de inlichtingendienst NSA.

Vooral dat laatste schiet tegenstanders ook bij het nieuwe voorstel in het verkeerde keelgat. Zij zien liever dat een publieke organisatie als het ministerie van Homeland Security ertussen zit, zodat bedrijven informatie niet rechtstreeks doorspelen aan de NSA. Met de huidige voorstellen zou die inlichtingenorganisatie te veel macht krijgen.

Nog steeds privacyzorgen

CISPA is volgens de voorstanders nodig om de internetveiligheid op te schroeven. Bedrijven die informatie hebben over een dreigende cyberaanval, zouden deze volgens de huidige wetgeving niet tijdig kunnen delen met inlichtingendiensten. Met CISPA willen bedrijven en Amerikaanse overheden gegevens over malware en andere online real-time kunnen delen.

Ook TechNet stelt dat er nog wel mag worden nagedacht over de privacyzorgen die de nieuwe wet met zich meebrengen. Vorige week heeft een commissie de wet met enkele amendementen goedgekeurd, zodat het in het Huis van Afgevaardigden kan worden opgevoerd. Maar burgerrechtenorganisaties waarschuwen dat deze weinig veranderen.

Persoonlijke info behouden

De Electronic Frontier Foundation (EFF) vindt dat CISPA weinig doet om internet daadwerkelijk veilig te maken en ondertussen wel uitzonderingen creëert die gebruikt kunnen worden om privacywetten te omzeilen. De organisatie bekeek de amendementen die de commissie eraan heeft geplakt die ervoor zouden moeten zorgen dat de scherpe randjes van CISPA zijn verdwenen en stelt dat de aanpassingen weinig veranderen.

Een amendement die bedrijven verplichtte om persoonlijke informatie zoveel mogelijk te verwijderen voordat het wordt gedeeld, heeft het bijvoorbeeld niet gehaald. Ook een amendement dat data via een civiele organisatie zou moeten worden doorgespeeld naar de NSA heeft het niet gehaald.

Fundamentele problemen

De eerste CISPA vorig jaar redde het zonder problemen door het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer. President Obama dreigde een veto uit te spreken als de wet ooit op zijn bureau zou landen, de laatste fase voor een voorstel wet wordt.

Zo ver is het niet gekomen, want de wet bleef steken in de Senaat. Het Witte Huis heeft laten weten de wijzigingen als positieve stap te zien, maar heeft nog altijd fundamentele problemen met de tweede CISPA, meldt de politieke nieuwssite The Hill. In de loop van deze week moet het nieuwe voorstel door het Huis van Afgevaardigden gestuurd worden.